АЙКИДО - ТРАДИЦИОННО ЯПОНСКО БОЙНО ИЗКУСТВО ПОДХОДЯЩО ЗА ВСИЧКИ
Национален Айкидо Съюз - Айкикай България  
www.aikikaibulgaria.com Черни пояси История на семинарите За нас Тренировки Контакти и връзки Галерия снимки Начало Изпитна програма Майстори Сенсей Георги Иванов О`Сенсей Какво е Айкидо?
Айкидо е японско бойно изкуство създадено и развито в началото на XX век  от Морихей Уешиба (1883-1969 ). Той го е развил и синтезирал от различни бойни  изкуства, които изучавал като млад. Айкидо e съвременна форма за развитие на  духа и тялото, основаваща се на  традиционните методи за самозащита на  древните самураи. Чрез физически  упражнения, изучаването на техники и  медитация, практикуващият изгражда  характера си, придобива нови познания,  полира своята мисъл и действие с  многократни повторения на движенията като се  учи да се движи в хармония с  партньора. Целта на тренировката, нe e  насилствено разрешаване  на конфликти, а  усъвършенстване на физическите и   духовни качества на личноста. Неговата философия е  философия на хармонията  във всичките и измерения.  Айкидо е едно от най-сложните и изтънчени бойни изкуства - ефективно  учение за развитие, интеграция и хармонизация на всички човешки сили.  Методите на Айкидо дават възможност за развитие и усъвършенстване на  физическите, умствените и духовните ценности на личността. To е средство за  помирение, за даване на закрила ,за себеусъвършенстване, а не средство за  придобиване на физическо и техническо надмощие над другите човешки  същества. В превод Айкидо означава метод или път ( ДО ) за координация и хармония (  АЙ ) на умствена енергия ( КИ ). Следователно смисълът на думата Айкидо е : Път  по който се постига съгласуваност и хармония между физическата и умствената  енергия.  Айкидо е бойно изкуство в което се е запазила традицията да не се  провеждат състезания, защото то е създадено като бойно изкуство с отбранителен  характер, без агресия и нападение. То се използва когато агресията, нападението  са срещу нас и благодарение на движенията и техниката в Айкидо отвеждаме тази  сила и енергия към самия атакуващ без да го нараняваме, а единствено го  обездвижваме и контролираме.   Айкидо може да се използва за възпитание на децата, двигателна култура на  учениците, за усъвършенстване бойната и психическа подготовка на полицаи,  военни и охранители, а също така и за разтоварване от напрегнатото ежедневие.  Практикуването му няма ограничения за възраст, пол и етническа група. 
Инструктoри Какво е Айкидо?
АЙКИДО КЛУБ “Айкикай Айкидо България”
АЙКИДО - ТРАДИЦИОННО ЯПОНСКО БОЙНО ИЗКУСТВО ПОДХОДЯЩО ЗА ВСИЧКИ
Aйкикай Айкидо България e член на Национален Айкидо Съюз Официален представител на Aikido World Headquarters (the ‘mother house’ of Aikido, Tokio Japan).